01-05-2024     12:45 - 13:15 uur

Lunchpauzeconcert

Ensemble Rossignol: Alice Gort-Switynk - zang en blokfluiten & Elly van Munster - gitaar


Ensemble Rossignol bestaat uit: Alice Gort-Switynk klassiek zang (sopraan) / blokfluiten en Elly van Munster chitarrone / gitaar. Het ensemble dankt haar naam aan het eerste concert dat zij gaven, met als thema: de virtuoze zang van het "Engels Nachtegaeltje". Hun virtuositeit, verfijnde, speelse, inspirerende, betoverende en muzikale spel, doen denken aan de zang van de nachtegaal. Ensemble Rossignol treedt sinds 1998 regelmatig op door heel Nederland, met zeer gevarieerde concertprogramma’s. 
 
Zij brachten vier CD’s uit: de CD "LocLoc", met werken van onder andere Pietro Antonio Locatelli en Matthew Locke en de CD "Sprong" met werken uit de Barok, contrasterend met enkele hedendaagse composities met Jazz-invloed. De CD "London Love", met werken van Händel en tijdgenoten (label: Aliud Records) en de CD "Vrouw, van verliefd tot ontroostbaar in Barok en vroeg Romantiek" (label: Sonante).
 
Alice Gort-Switynk is werkzaam als docerend en uitvoerend musicus blokfluitist en klassiek zangeres. Zij studeerde blokfluit aan het Conservatorium in Enschede bij Marjolijn van Roon en deed eindexamen in 1996 (DM) en 1999 (UM). Tegelijkertijd studeerde zij muziektherapie en haalde haar diploma in 1998. Later studeerde zij klassiek zang bij Caroline Stam en Francine van der Heijden en behaalde in 2016 haar Bachelor of Music bij de Vakopleiding Muziek (SNVM) in Amsterdam. 
 
Workshops en coaching voor blokfluit ontving zij van docenten als: Liesbeth van Lier, Marion Verbruggen, Bertho Driever, Ita Heijmans en Saskia Coolen. Correpetitie en coaching voor zang ontving zij van: Rebecca Stewart, Marja Reijnders, Andrew Clark, Phyllis Ferwerda en Joost van der Linden.
  
Met de luitiste Elly van Munster vormt zij Ensemble Rossignol, met gitariste Nelleke Boosman Duo Alicante en met organist Aarnoud de Groen Ensemble Orzo e Verde.
 
Naast podiumkunstenaar is zij een bevlogen muziekpedagoog. Zij geeft les zowel aan kinderen, als jongeren en volwassenen. Ook heeft zij veel ervaring in het leiden van blokfluitensembles en zanggroepen. Zij is muziektherapeut bij "Present voor u" in Leerdam en Bleskensgraaf. 
 
Elly van Munster studeerde aanvankelijk klassiek gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants Conservatorium. Vervolgens haalde zij haar doctoraal Spaans aan de Universiteit van Utrecht. Uiteindelijk belandde zij toch weer in de muziek en deed in 1994 Staatsexamen luit.
 
Behalve als solist treedt zij regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuospeler in ensembles (luit en chitarrone). Zij speelt regelmatig in barokopera’s in Nederland en in Frankrijk, steeds onder leiding van Frédérique Chauvet (Barokopera Amsterdam).
 
Met de blokfluitiste/zangeres Alice Gort-Switynk vormt zij Ensemble Rossignol, met de mezzosopraan Margot Kalse Duo Seraphim, met de sopraan Hilde Van Ruymbeke Duo Rosemont en met de sopraan Valeria Mignaco Duo Van Munster & Mignaco. Ze maakt verder deel uit van Ensemble Corona, dat met name gespecialiseerd is in muziek uit de 16e eeuw. Ze speelt in dit ensemble plectrumluit en 6-korige luit. En ze is lid van Camerata Delft, dat zich voornamelijk toelegt op kamermuziek uit de 17e en 18e eeuw. Samen met de sopraan Sinje Kiel won zij in juni 2002 de eerste prijs en publieksprijs bij het concours voor Oude-muziek ensembles in Berlijn, "Alte Musik-Treff Berlin", voor hun vertolking van English lute songs.
 
Naast liederen met luit en chitarrone stelt ze graag programma’s samen met liederen uit de vroeg-Romantiek, van Franz Schubert en tijdgenoten. Zij speelt dan op kopieën van vroeg-19e eeuwse gitaren, gebouwd door Martin de Witte (Den Haag). In 2010 gaf zij in Paramaribo, uitgenodigd door de Surinaamse Gitaristenkring, een solo-concert op de luit voor een groot en enthousiast publiek.

 
Programma

"Dansend avondrood"
 
Mauro Giuliani (1781-1829):
- Ah! Non dir che non t’adoro
- Alle mie tante lagrime
Uit: Sei Cavatine Op. 39
 
Fernando Sor (1778-1839):
- Etudes No. 22 en No. 17 Op. 35
 
Louis Spohr (1784-1859):
- Die Stimme der Nacht, Op. 37 No. 3
- Beruhigung, Op. 72 No. 4
 
Harald Genzmer (1909-2007):
- Stille der Nacht
Uit: Klänge der Nacht 
 
Franz Schubert (1797-1828):
- Auf dem Wasser zu singen, D.774 (Barcarolle Op. 72)
- Sei mir gegrüsst, Op. 20 No. 1, D.741


Brandend verlangen; de pijn zal zoet zijn en je blijft erin geloven, dat vele tranen een stenen hart kunnen ontroeren (Mauro Giuliani). 
 
Verlangen naar het einde van het lijden; je zorgen zullen voorbij zijn en je zal rust vinden (Louis Spohr). De ziel glijdt over de glinsterende golven, het avondrood danst rondom de wiegende boot, vaarwel! (Franz Schubert).
 
Liefdesverlangen; een stem roept vanuit de bergspleet: “Wat is het nut van de angst? Het verstoort de vrede en is een verterende gloed! Het vervult je verlangen niet.” (Louis Spohr)
 
Met instrumentale solo’s van Fernando Sor en Harald Genzmer.


Dit concert is gratis toegankelijk. Bij de uitgang staat een collectebus voor uw vrijwillige bijdrage.
De deur van de kerkzaal is open vanaf 12:30 uur.
 
Hartelijk welkom!
 


Stichting Oude Kerk Zoetermeer

Privacyverklaring

Contact Webmaster

Volg ons ook op Facebook:
Wilt u op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Schrijf u dan in op onze Nieuwsbrief.

Inschrijven